Župan Flego na sastanku sa slovenskom ministricom

Srijeda, 23, Prosinac 2015 @ 12:00

Istarski župan Valter Flego jučer je, u Ljubljani, prisustvovao sastanku sa slovenskom ministricom unutarnjih poslova Vesnom Gjerkeš Žnidar, vezano uz uklanjanje žilet žice na hrvatsko-slovenskoj granici u Istri. Sastanku su nazočili gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, gradonačelnik Buja Edi Andreašić, predstavnici slovenskih pograničnih gradova i općina te slovenski državni tajnici.
Župan Flego je netom nakon održanog dvosatnog sastanka izrazio zadovoljstvo organiziranjem sastanka na kojem je delegacija iznijela sve razloge za uklanjanje sporne ograde na graničnom prijelazu, kao i negodovanje tamošnjeg stanovništva. Kazao je kako su od slovenske ministrice tražili da se žica ukloni i u slučaju ugroze sigurnosti građana zbog eventualnog migracijskog vala, ona zamijeni prikladnijim rješenjem koje će osigurati granične prijelaze.

„Ponovili smo zajednički stav svih gradonačelnika i načelnika pograničnih gradova i općina odnosno da žica nije potrebna u Istri, da može naštetiti dobrosusjedskim odnosima te imati negativne posljedice na gospodarstvo, a posebice na turizam“, istaknuo je istarski župan rekavši kako je ministrici uručio i Deklaraciju o pravu na slobodu kretanja ljudi i dobara, protiv žičanih ograda, jednoglasno usvojenu od strane Županijske skupštine.
Prema njegovim riječima, ministrica Gjerkeš Žnidar pojasnila je nazočnima razloge postavljanja ograde i istaknula kako su migranti veliki problem za sigurnost te kako se on može riješiti samo zajedničkom koordiniranom akcijom svih zemalja EU.

„Ministrica je djelomično prihvatila naše argumente te se obvezala napraviti analizu stanja i procjenu sigurnosne ugroze na graničnom prijelazu u Istri te da će nakon toga odlučiti o uklanjanju žice odnosno zamjeni iste nekim drugim mehanizmom zaštite i o istom nas obavijestiti u što skorijem roku“, izjavio je župan Flego dodavši da neće biti zadovoljan sve dok se žica u potpunosti ne ukloni s granice.

Posted by
Categories: Novosti