Župan Flego uručio zahvalnice sudionicima pokazne vježbe čišćenja mora

Utorak, 15, Prosinac 2015 @ 15:22

Istarski župan Valter Flego danas je, u sjedištu Istarske županije, u Puli, upriličio prijem za sudionike nedavno održane pokazne vježbe čišćenja mora u akvatoriju pulske luke „MOLO CARBONE 2015“.

Prema riječima istarskog župana, opći cilj pokaznih vježbi poput „MOLO CARBONE 2015“ je podizanje operativne spremnosti i osposobljenosti naših ljudskih resursa, skratiti vrijeme provođenja intervencije te poboljšati efikasnost postojećih sredstava za intervenciju. „I zato mi je izrazito drago što je vježba pokazala da možemo ne samo prevenirati potencijalne opasnosti onečišćenja, već se i naučiti što bolje ponašati u slučaju nezgoda na moru. Uspješnost izvođenja pokazne vježbe te profesionalnost sudionika u izvođenju iste, pokazali su da je naša spremnost reagiranja na moguće ugroze na moru na zavidnoj razini i na tome im se iskreno zahvaljujem“ istaknuo je župan Flego te dodao kako Istarska županija nastavlja dokazivati da je regija primjer brige o okolišu i moru.

Nakon što je zamjenik zapovjednika Županijskog operativnog centra Loris Kozlevac dao osnovne informacije o pokaznoj vježbi uz prikaz video zapisa, župan Flego je uručio zahvalnice svim predstavnicima institucija koje su sudjelovale u istoj.

Podsjetimo, pokazna vježba čišćenja mora u akvatoriju pulske luke pod nazivom „MOLO CARBONE 2015“ održana je 24. studenog 2015. godine, u skladu s godišnjim Planom intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Istarskoj županiji. Vježba, kojim se obuhvatilo uzbunjivanje, upravljanje incidentom i upotrebu opreme na moru, imala je za cilj unaprjeđenje suradnje i usklađivanje operativnog osoblja, provjeru zapovjednog ustroja, postizanje zadovoljavajuće razine priopćavanja te provjeru opreme nabavljene u sklopu EU projekta HAZADR financiranog iz programa IPA Adriatic CBC 2007-2013 te stjecanje iskustva u rukovanju tom opremom.

Organizator vježbe bio je Županijski operativni centar, a sudjelovali su i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane RH (Obalna straža), Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Lučke kapetanije, županijskih lučkih uprava, Vatrogasne zajednice Istarske županije, Javne vatrogasne postrojbe Pula, tvrtke Dezinsekcija d.o.o. Rijeka te djelatnici Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije.

Vježba je uspješno provedena te su utvrđena mjesta za unaprjeđenje i poboljšanje testiranog sustava što će se razraditi putem zajedničkih sastanaka svih aktera vježbe.

Posted by
Categories: Novosti