Župan Flego: Žica će naštetiti dostignutoj razini zajedništva na istarskom prostoru

Srijeda, 16, Prosinac 2015 @ 17:39

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je danas na radnom sastanku s predstavnicima jedinica lokalne samouprave graničnih područja hrvatske, slovenske i talijanske Istre na temu žičane ograde na tom području. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Buzeta, Buja, Umaga, Oprtlja, Grožnjana, Lanišća, Kopra, Izole, Pirana, Hrpelja-Kozina, Ankarana, Trsta i Muggie.

Sudionici sastanka složili su se da žici nema mjesta u suvremenoj Europi te da je potrebno ukloniti je. Smatraju da, u slučaju ugroze stanovništva graničnog područja hrvatske, slovenske i talijanske Istre, treba osigurati alternativne mehanizme zaštite.

Također, sudionici su ovlastili istarskog župana da u ime hrvatske i slovenske Istre, razgovara sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o skidanju žice. Župan Flego će ponovno organizirati radni sastanak u istom sastavu na kojem će predstavnike izvijestiti o rezultatu sastanka sa slovenskim premijerom i dogovoriti daljnje korake.

Nakon održanog sastanka župan Flego je izjavio novinarima sljedeće:

„Žica nije potrebna i neće riješiti problem izbjeglica već imati negativan učinak na naša gospodarstva. Žica će narušiti dobrosusjedske odnose u Istri, poljuljati ugled Istre u Europi i svijetu te naštetiti dostignutoj razini zajedništva i convivenze na istarskom prostoru.

Problem izbjeglica veliki je izazov za Europu i zahtijeva jedinstven odgovor i zajedništvo, a ne ograđivanje. Zajednički smo se godinama zalagali za ulazak u EU i ostvarenje ideje “Istra bez granica”, bez žica i ograda. Ovaj čin protivi se temeljnoj ideji na kojoj je zasnovana Europska unija, a to je slobodni protok ljudi, dobara i usluga“.

Posted by
Categories: Novosti